Dispitus.com

Empowering change empowering Tech

van zonnepanelen in de Wouwse Plantage

Het Nederlandse dorp Wouwse Plantage wordt nu aangedreven door zonne-energie. Het project is een samenwerking tussen de lokale overheid en een klein bedrijf dat gespecialiseerd is in de installatie en het onderhoud van zonnepanelen. Het dorp is een geweldige plek voor natuurliefhebbers. Het ligt op een zandrug en herbergt veel verschillende bostypen.

Ondanks de vele controverses rond het WK voetbal van dit jaar in Brazilië zullen voetbalfans kunnen genieten van de groene kwalificaties van het toernooi. Een van de stadions in Itaipava waar wedstrijden worden gespeeld, zal worden aangedreven door zonne-energie. Er wordt geschat dat het nieuwe zonnestelsel 500.000 kWh per jaar zal opwekken, wat overeenkomt met het energieverbruik van ongeveer 148.000 Brazilianen.

zonnepanelen Wouwse Plantage

Het systeem is ontworpen door energie- en automatiseringstechnologiegroep ABB en geïnstalleerd door Enertiva Energia Alternativa. Het maakt gebruik van Yingli Solar PV-modules en de TRIO-omvormers van ABB. De voetbalclub verwacht jaarlijks naar schatting $148.000 aan elektriciteitskosten te besparen.

Wie leidde de installatie van zonnepanelen in de Wouwse Plantage?

In Costa Rica zijn zo’n 25 bedrijven actief op het gebied van zonne-energie. De meeste richten zich echter op fotovoltaïsche zonne-energie. Dit heeft geleid tot een prijsoorlog voor Chinese vacuümbuissystemen, zegt Fernando Ortuno van Green Energy Costa Rica. Dit zal veranderen als het land een standaardspecificatie aanneemt op basis van de Solar Keymark, SRCC en UL, voegt hij eraan toe.

De eerste hoogalpiene zonne-energiecentrale ter wereld is een verbluffend staaltje techniek, met 2.240 vierkante meter aan tweezijdige panelen die drijven op het stuwmeer van de langste dam van Zwitserland. Dit meer, Muttsee, ligt in het kanton Glarus en biedt uitzicht op met sneeuw bedekte toppen. De energieproductiecapaciteit in de winter is drie keer zo groot als die van een vergelijkbare fabriek in het binnenland.

De centrale maakt deel uit van een groot waterkrachtsysteem en kan voldoende elektriciteit opwekken om in de helft van de Zwitserse behoefte te voorzien. De andere helft komt uit kerncentrales, fossiele brandstoffen en zonne-energie. Maar de krimpende Zwitserse gletsjers bedreigen deze machtsbron.

Gelukkig is het geen bedreiging die onmiddellijke actie vereist. De dammen van het land worden voortdurend gemonitord om eventuele afwijkingen in de structuur, fundering of omgeving vroegtijdig op te sporen. Er worden regelmatig visuele controles, metingen en bedrijfsinspecties uitgevoerd door de operators, terwijl gecertificeerde experts jaarlijks uitgebreide veiligheidsinspecties uitvoeren. Dit zorgt ervoor dat het risico op falen tot een minimum wordt beperkt.

Een stijgende energierekening, een poging om de CO2-uitstoot terug te dringen en subsidies hebben Nederland van een achterblijver op het gebied van hernieuwbare energie veranderd in Europa’s zonne-energiecentrale per hoofd van de bevolking. Het land wekt nu een derde van zijn elektriciteit op uit zonneparken, en in totaal ruim de helft van zijn energie.

Het is een klein land, dus het vinden van ruimte voor nieuwe projecten kan een uitdaging zijn. Maar vooruitstrevend beleid en innovatie helpen Nederlandse bedrijven het tekort aan landbouwgrond te overwinnen. Eén project is een drijvend zonnepaneel gebouwd op een oude stortplaats in de buurt van Amsterdam, dat genoeg opwekt om 2.500 huishoudens van stroom te voorzien. Een andere is een “heuvel” met groene energie die uitsteekt boven boerderijen en grazende schapen.

Het succes van Nederland bij de inzet van hernieuwbare energiebronnen zou elders tot creatievere ideeën kunnen leiden. Een belangrijke beleidsbepaling die vereist dat projecten 50 procent van de stroom die ze produceren aan de lokale bewoners aanbieden, heeft ertoe geleid dat bedrijven creatief zijn geworden met de plaats waar ze zonnepanelen plaatsen. Sommigen omschrijven de aanpak als “extreem MacGyver-achtig”. Ze maken gebruik van parkeergarages, commerciële meren, schapenweides, aardbeienboerderijen en zelfs ongebruikte treinstations en vliegvelden.

Het Belgische bedrijf Humasol zet zich in om hernieuwbare energie, water en duurzame technologie toegankelijk te maken voor mensen over de hele wereld. Ze werken nauw samen met lokale partners om innovatieve oplossingen te ontwikkelen die complexe technische problemen aanpakken en ook gevoelig zijn voor de sociaal-economische context van de gemeenschappen die ze bedienen.

Het Kristal-zonnepark, gelegen nabij Lommel in België, is een van de grootste grondgebonden faciliteiten van het land. Het produceert voldoende elektriciteit om bijna 950 huishoudens van stroom te voorzien en vermindert de CO2-uitstoot met ruim 2.400 ton per jaar.

Dobbels Meat is een familiebedrijf in de provincie West-Vlaanderen dat zich inzet voor het terugdringen van hun energieverbruik. Zij hebben samengewerkt met 7C Solarparken om ruim 20.000 zonnepanelen op hun dak te plaatsen.

Het bedrijf Montea, een ontwikkelende investeerder in logistiek vastgoed in België en Frankrijk, heeft geïnvesteerd in duurzame projecten om hun duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren. In 2022 vestigde het bedrijf een nieuw record voor de groei van de zonnecapaciteit en in 2019 installeerden ze meer dan 500 W aan productiecapaciteit op het dak van hun Studio 100 Pop-Up Theatre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *